Risotto med trøffel Der er 1 produkt.

Hvis man rejser til Piemonte i Italien kan man ikke rejse hjem uden at have prøvet deres 'egnsret' Risotto med trøffel. En helt fantastisk spise, som vi har taget til os med stor nydelse. Det er selvfølgelig ikke nemt at skaffe frisk trøffel i Danmark, men man kan også bruge de 'konserverede' man kan købe eller trøffel-olie.

Vi bruger her Jamie Oliver's grundopskrift, med mindre ændringer.

INGRIDIENSER (6 pers.):

1-1 1/4 hønse eller grøntsagsfond

2 spsk. olivenolie (f.eks. Sincerum)

1 klat smør

1 stort finthakket løg

2 finthakkede fed hvidløg

1/2 finthakket bladselleri

400 g. risottoris

2 glas hvidvin (f.eks. Irideo)

Havsalt og frisk kvernet sort peber

75 g smør (eller lidt trøffelolie, hvis man ingen trøffel har)

100-150 g. friskrevet parmesan (køb et helt stykke og riv selv- det giver klart den bedste smag)

Evt. 1-2 kopper hakket persille

FREMGANGSMÅDE:

Varm fonden op. Opvarm imens olivenolie og smør i en anden gryde (gerne tykbundet). Tilsæt løg, hvidløg og bladselleri og svits dem ved svag varme i ca. 15 min., til de er bløde og gennemsigtige (ikke brune) - det italienerne kalder en soffritto, som f.eks. også bruges til bolognese grundopskrift.

Tilsæt risene og skrug op for varmen.

Risene begynder at stege med det samme, så rør omhyggeligt og flittigt i dem. Efter ca. 1 minuts tid er de svagt gennemsigtige. Tilsæt hvidvinen under fortsat omrøring.

Når risene har absorberet spiritussen i vinen, tilsættes lidt fond (brug evt. en opøseske), og lidt salt. Skru nu lidt ned for varmen, så risene ikke får for meget. Lad risene absorbere fonden, før der tilsættes mere. Sådan fortsætter man indtil risene er møre. Stivelsen skal næsten kunne maseres ud af risene og ind i saucen. Risene skal selvfølgelig være møre, men der må godt være lidt bid i - al dente. 

Retten smages til med salt og peber undervejs. Mangler man fond eller bullion til sidst, kan man blot tilsætte vand.

Hele processen tager ca 15 min. 

Tag nu gryden af varmen og rør omhyggeligt smør (eller trøffelolie) og parmesan osten i. Læg låg på og lad risottoen trække i 2 min. Dette er ret vigtigt, for det er på den måde retten får den lækre cremede konsistens.

I de minutter risottoen trækker, kan du hvis du har været heldig at skaffe en trøffel skære den i papirstynde skiver, som ses på billedet da vi selv lavede retten for nyligt. 

Nyd derefter risottoen med ekstra parmesan, persille og trøffel. 

Til risottoen anbefales et piemontesisk mesterværk som den prisbelønnede Merum Barbera, eller den storslåede FaVa Barbera. Også fra Piemonte kan den anmelderroste Ruché Laccento anbefales. Er man mere til hvide vine kan anbefales Manzoni Bianco, eller den kraftfulde og lagrede hvidvin Limine. Af rosé vine vil vi anbefale Elisa fra producenten Cosito Dario som også er lokaliseret Piemonte - dette vinhun laver også en god Barbera d'Asti, som kan erhverves forholdvist billigt i shoppen, nemlig Violanda.

  

  • Torcinato Valpolicella Superiore
    140,00 DKK
    Tilføj til kurv Vis