Risotto

Man kan lave mange forskellige udgaver af Risotto, alt efter hvad man er til. 

Man kan f.eks. lave den med fisk, skaldyr, kylling, svampe, kantareller eller med trøffel, som vi også har givet et forslag til hvordan man laver. 

Vi bruger her Jamie Oliver's grundopskrift.

INGRIDIENSER (6 pers.):

1-1 1/4 hønse,- fiske- eller grøntsagsfond efter smag og behag

2 spsk. olivenolie (f.eks. Sincerum)

1 klat smør

1 stort finthakket løg

2 finthakkede fed hvidløg

1/2 finthakket bladselleri

400 g. risottoris

2 glas hvidvin

Havsalt og frisk kvernet sort peber

75 g smør 

100-150 g. friskrevet parmesan (køb et helt stykke og riv selv- det giver klart den bedste smag)

Evt. 1-2 kopper hakket persille eller brøndkarse

FREMGANGSMÅDE:

Varm fonden op. Opvarm imens olivenolie og smør i en anden gryde (gerne tykbundet). Tilsæt løg, hvidløg og bladselleri og svits dem ved svag varme i ca. 15 min., til de er bløde og gennemsigtige (ikke brune) - det italienerne kalder en soffritto, som f.eks. også bruges til bolognese grundopskrift.

Tilsæt risene og skrug op for varmen.

Risene begynder at stege med det samme, så rør omhyggeligt og flittigt i dem. Efter ca. 1 minuts tid er de svagt gennemsigtige. Tilsæt hvidvinen under fortsat omrøring.

Når risene har absorberet spiritussen i vinen, tilsættes lidt fond (brug evt. en opøseske), og lidt salt. Skru nu lidt ned for varmen, så risene ikke får for meget. Lad risene absorbere fonden, før der tilsættes mere. Sådan fortsætter man indtil risene er møre. Stivelsen skal næsten kunne maseres ud af risene og ind i saucen. Risene skal selvfølgelig være møre, men der må godt være lidt bid i - al dente. 

Retten smages til med salt og peber undervejs. Mangler man fond eller bullion til sidst, kan man blot tilsætte vand.

Hele processen tager ca 15 min. 

Tag nu gryden af varmen og rør omhyggeligt smør og parmesan osten i. Læg låg på og lad risottoen trække i 2 min. Dette er ret vigtigt, for det er på den måde retten får den lækre cremede konsistens.

Nyd derefter risottoen med ekstra parmesan, persille/brøndkarse og hvad man kunne have lyst til af 'fyld'.

Risotto

Underkategorier

  • Risotto med trøffel

    Hvis man rejser til Piemonte i Italien kan man ikke rejse hjem uden at have prøvet deres 'egnsret' Risotto med trøffel. En helt fantastisk spise, som vi har taget til os med stor nydelse. Det er selvfølgelig ikke nemt at skaffe frisk trøffel i Danmark, men man kan også bruge de 'konserverede' man kan købe eller trøffel-olie.

    Vi bruger her Jamie Oliver's grundopskrift, med mindre ændringer.

    INGRIDIENSER (6 pers.):

    1-1 1/4 hønse eller grøntsagsfond

    2 spsk. olivenolie (f.eks. Sincerum)

    1 klat smør

    1 stort finthakket løg

    2 finthakkede fed hvidløg

    1/2 finthakket bladselleri

    400 g. risottoris

    2 glas hvidvin

    Havsalt og frisk kvernet sort peber

    75 g smør (eller lidt trøffelolie, hvis man ingen trøffel har)

    100-150 g. friskrevet parmesan (køb et helt stykke og riv selv- det giver klart den bedste smag)

    Evt. 1-2 kopper hakket persille

    FREMGANGSMÅDE:

    Varm fonden op. Opvarm imens olivenolie og smør i en anden gryde (gerne tykbundet). Tilsæt løg, hvidløg og bladselleri og svits dem ved svag varme i ca. 15 min., til de er bløde og gennemsigtige (ikke brune) - det italienerne kalder en soffritto, som f.eks. også bruges til bolognese grundopskrift.

    Tilsæt risene og skrug op for varmen.

    Risene begynder at stege med det samme, så rør omhyggeligt og flittigt i dem. Efter ca. 1 minuts tid er de svagt gennemsigtige. Tilsæt hvidvinen under fortsat omrøring.

    Når risene har absorberet spiritussen i vinen, tilsættes lidt fond (brug evt. en opøseske), og lidt salt. Skru nu lidt ned for varmen, så risene ikke får for meget. Lad risene absorbere fonden, før der tilsættes mere. Sådan fortsætter man indtil risene er møre. Stivelsen skal næsten kunne maseres ud af risene og ind i saucen. Risene skal selvfølgelig være møre, men der må godt være lidt bid i - al dente. 

    Retten smages til med salt og peber undervejs. Mangler man fond eller bullion til sidst, kan man blot tilsætte vand.

    Hele processen tager ca 15 min. 

    Tag nu gryden af varmen og rør omhyggeligt smør (eller trøffelolie) og parmesan osten i. Læg låg på og lad risottoen trække i 2 min. Dette er ret vigtigt, for det er på den måde retten får den lækre cremede konsistens.

    I de minutter risottoen trækker, kan du hvis du har været heldig at skaffe en trøffel skære den i papirstynde skiver, som ses på billedet da vi selv lavede retten for nyligt. 

    Nyd derefter risottoen med ekstra parmesan, persille og trøffel. 

      

Aktive filtre